30 Nisan 2015 Perşembe

ATIK NEDİR

ATIK NEDİR?



Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda; fiziksel» kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri ile karıştıkları alıcı ortamların doğal bilişim ve özelliklerinin değişmesine yol açarak, doğrudan veya dolaylı zararlara yol açabilen ve ortamın kullanım potansiyelini etkileyen katı, sıvı ve gaz halindeki
maddelere atık denir.

Katı Atıklar: Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamlardan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir.

Katı atıklar oluştukları yerlere göre adlandırılırlar: 
1. Belediye atıkları 
2. Tehlikeli atıklar
3. Tıbbi ve özel atıklar
4. Harfiyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları
5. Maden atıkları ve tehlikesiz atıklar
6. Ambalaj atıkları
7. Atık yağlar
8. Atık pil ve akümülatör
9. Elektrik ve elektronik atıkları
10. Tarımsal atıklar
11. Ömrünü tamamlamış lastik ve araçlar

ATIK BİLEŞENLERİ NELERDİR?

Ülkemizde çöp bileşenleri; % 68 organik atık, % 13 değerlendirilebilir atık. % 19 diğer atıklardır. Katı atık miktarı ve bileşimi, mevsimlere, bölgelerin coğrafik ve yaşayanların ekonomik ve kültürel seviyelerine göre değişmektedir.

Katı atıkların bir bölümü geri kazanılabilir özelliktedir. Atik yönetiminde ana ilke, atıkların kaynağında azaltılması, kaçınılmaz olarak çıkan atıkların da mümkün olan en yüksek oranda geri kazanılarak yeniden kullanılması olmalıdır.

Evsel katı atıklar içerisindeki organik atıkların en uygun yeniden değerlendirilme ve bertaraf yöntemi olan kompostlama ile toprak için çok önemli olan gübre elde edilmektedir.

GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine 'geri dönüşüm' denilmektedir. Atık malzemelerin hammadde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellenmesi açısından da önemlidir.

GERİ KAZANILABİLEN BAZI MADDELER

  • Cam
  • Kağıt
  • Alüminyum
  • Plastik
  • Pil
  • Motor Yağı
  • Akümülatör
  • Beton
  • Organik Atıklar
  • Elektronik Atıklar
  • Tekstil
  • Ahşap

Çoğunlukla su; meşrubat, sıvı yağ, sirke gibi 1 sıvı gıdaların piyasaya sürülmesi için kullanılan PET (Polietilen Tereftalat) ambalajından, geri ' dönüşüm tesislerinde elyaf elde edilmekte ve bu ürün bir çok sanayi dalında kullanılmaktadır. Süt, bakliyat, ketçap, deterjan, şampuan gibi ürünler için kullanılan PE (Polietilen) ambalajlardan geri dönüşüm tesislerinde granül yapılmakta ve bu ikincil ürün bir çok sektöre ham madde olarak girdi sağlamaktadır.

AYIRDIĞIMIZ ÜRÜNLER NEYE DÖNÜŞÜYOR?

Kağıt - Kağıt
Metal - Konserve Kutusu
Kullanılmış Şişe - Şişe
Pvc Şişe - Pis Su Boruları
Pet Şişe - İplik
Temizlik Maddesi Şişeleri - Plastik Kova

Meşrubat, salça, sıvı yağ gibi ürünlerde kullanılan metal ambalajlar, geri dönüşüm tesisinde ergitme işlemine tabi tutularak, tekrar üretim sürecine alınmaktadır.

Ambalaj üretiminde ilk sırayı alan kağıt ve karton ambalaj atıkları, geri dönüşüm tesislerinde işlemden geçirilmek suretiyle, yeniden kağıt elde edilmektedir. Bu işlem sonucunda ekonomiye önemli oranda girdi sağlamaktadır. Almanya 2 dünya savaşının ardından ekonomiyi canlandırmak, her kırıntıyı yeniden kazanmak yoluyla, yani geri dönüşümle ayaklanmıştır. Almanyayı bu günkü haline getiren geri dönüşümdür.

Biz bu durumu biraz geç fark ettik. 1983 yılında çıkan 2872 sayılı Çevre Kanunda, 2006 yılında yapılan değişiklik ile ambalaj atıklarının kaynakta ayrı toplanması zorunlu hale getirilmiştir. Yapılan yasal düzenlemeler ile büyük şehirlerde atıkların toplanması konusunda merkez ilçe ve mücavir alan içi belediyeleri sorumlu iken, bertarafı büyük şehir belediyelerinin sorumluluğuna bırakılmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder