30 Nisan 2015 Perşembe

SU KİRLİLİĞİ



SU KİRLİLİĞİ


Su kirliliği;suyun niteliğini ölçülebilecek oranda bozmayı sağlayabilecek miktar ve yoğunlukta suya istenmeyen zararlı maddelerin karışması olayıdır.



SU KİRLİLİĞİNİ MEYDANA GETİREN KAYNAKLAR NELERDİR?


Konutlar, endüstri kuruluşları, termik santraller, gübreler, kimyasal mücadele ilaçlan, tarımsal sanayi
atık suları, nükleer santrallerden çıkan sıcak sular ve toprak erozyonu gibi süreçler ve maddeler su kirliliğini meydana getiren başlıca kaynaklardır.



SU KİRLİLİĞİNİN İNSAN VE ÇEVREYE ETKİLERİ NELERDİR?


1. Sanayi sularının atık sularında bulunan ağır metaller, suda yaşayan canlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Isı kirlenmesi sonucu ısınan sularda, oksijen azlığından suda yaşayan balık ve bitkiler ölür.

2. Evsel atık sularından bol miktarda azot ve fosfor bileşiklerinden oluşan tuzların karışması sonucu yosunların üremesi hızlanır. Sular yeşil ve bulanık olur.

3. Tarımsal ilaçlar ve gübreler, sularda yaşayan balıkların vücudunda birikerek, insanlara taşınır.

4. Evsel atıklarla sulara karışan bakteri ve virüsler çoğalıp diğer canlılarda kolera, tifo gibi hastalıkların görülmesine sebep olur.



SU KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER NELERDİR?


1. Sanayi ve evsel atıklar arıtılmadan sulara bırakılmamalıdır.

2. Çözünmeyen kalıcı deterjanların kullanımı önlenmelidir.

3. Kentler su kaynaklarından uzağa kurulmalıdır. Her yerleşim birimine kanalizasyon kurulmalıdır. Kanalizasyon atıkların içme kullanma sularına karışmaması için önlemler alınmalıdır.

4. Tarımda kullanılan gübrelerin ve ilaçların sulara karışması önlenmelidir. Erozyonu önlemek İçin tedbirler alınmalı, ormanlar korunmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder