29 Nisan 2015 Çarşamba

ÇEVRE NEDİR?

ÇEVRE NEDİR?


çevre ve çevre eğitimi, çevre eğitiminin önemi
Çevre; genel anlamda insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır.
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi ancak sağlıklı bir çevre ite mümkündür.

Bir ilişkiler sistemi olan çevrenin bozulması ve çevre sorunlarının
ortaya çıkması, genellikle insan kaynaklı etkenlerin doğal dengeyi bozması ile başlamıştır ve çevre sorunları oluşmuştur.



ÇEVRE EĞİTİMİ VE ÖNEMİ



Toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, olumlu ve kalcı davranış değişiklikleri kazandırmak ve sorunların çözümünde fertlerin katılımlarını sağlamak çevre eğitiminin temel hedefidir. Çevre eğitimi yalnız bilgi vermek ve sorumluluk hissi oluşturmakla kalmamalı, insan davranışını da etkilemelidir. Günümüzde çevre bilinci sağlıklı bir çevrede yaşamayı, temel insan haklarından biri olarak kabul etmektedir. Bu ise ancak kaliteli bir eğitim ile mümkündür.
Anayasamızın 56. Maddesi' nde "Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir." denilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder