29 Nisan 2015 Çarşamba

ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDİR?




ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDİR?


Doğanın temel fiziki unsurları olan hava, su ve toprak üzerinde zararlı etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı hayati faaliyetini olumsuz yönde etkileyen çevre unsurlarının tümü çevre kirliliğini meydana getirmektedir. Çevre kirliliğini 4 madde olarak inceleyeceğiz. Bunlar Hava, Su, Toprak ve Gürültü Kirliliğidir. Sırasıyla inceleyelim.



1. HAVA KİRLİLİĞİ


Hava Kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitleri faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz etkilenmektedir. Devamı İçin >>>>> Tıklayın!






2.SU KİRLİLİĞİ


Su kirliliği;suyun niteliğini ölçülebilecek oranda bozmayı sağlayabilecek miktar ve yoğunlukta suya istenmeyen zararlı maddelerin karışması olayıdır. Devamı İçin >>>>> Tıklayın!










3.TOPRAK KİRLİLİĞİ



Canlıların kaynağı sayılabilecek toprağın yapısına katılan ve doğal olamayan maddeler toprak kirliliğine neden olur. Böyle topraklarda bitkiler yetişmez ve toprağı havalandırarak yarar sağlayan solucan vb. hayvanlar yaşayamaz duruma gelir. Topraktan bitkilere geçen kirletici maddeler, besin zinciri yoluyla insana kadar ulaşır. Devamı İçin >>>>> Tıklayın!






4.GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ



Sanayileşme ve modern teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan çevre sorunundan biri de gürültü kirliliğidir. Gürültü kirliliği, istenmeyen ve dinleyene bir anlam ifade etmeyen sesler ya da insanı rahatsız eden düzensiz ve yüksek seslerdir. Devamı İçin >>>>> Tıklayın!






5.RADYASYON KİRLİLİĞİ


Radyoaktif element denilen bazı elementlerin atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanarak etrafa yaydığı alfa, beta ve gama gibi ışınlara radyasyon denir. Çevreye yayılan bu ışınlar, canlı hücreleri doğrudan etkileyerek mutasyon denilen genlerdeki bozulmaya neden olur.Devamı İçin >>>>> Tıklayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder