29 Nisan 2015 Çarşamba

HAVA KİRLİLİĞİ



HAVA KİRLİLİĞİ


Hava Kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların
çeşitleri faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz etkilenmektedir.



HAVA KİRLİLİĞİNİN KAYNAKLARI NELERDİR?


1. Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliği
2. Motorlu Taşıtlardan Kaynaklanan Hava Kirliliği
3. Sanayiden Kaynaklanan Hava Kirliliği



HAVA KİRLİLİĞİNİN İNSAN VE ÇEVREYE ETKİLERİ NELERDİR?


A- SERA ETKİSİ: Bilindiği üzere güneş ışınları atmosferden geçip yeryüzünü ısıtmakta ve atmosfer gazları da yeryüzü ısısının bir kısmını tutarak ısı kaybına engel olmaktadırlar. Atmosferin ışığı
geçirip ısıyı tutma özelliğine "sera etkisi" denir. Isıyı tutma özelliği en fazla olan gaz karbondioksittir. Günümüzde atmosferdeki karbondioksit miktarının tehlikeli bir oranda arttığı tespit edilmiş olup, bunun küresel bir ısınmaya yol açabileceğinden endişe edilmektedir.

B- ASİT YAĞMURLARI: Konutlarda ve sanayide kullanılan yakıtlardan, motorlu taşıtların egzozlarından havaya salınan kükürt dioksit, azot oksit, hidrokarbon ve partiküller havayı kirletmektedirler. Havada birkaç gün asılı kalabilen bu kirleticiler su zerrecikleriyle tepkimeye girerek yeryüzüne asit yağmurları olarak inmektedirler. Bu yağmurlar da göl ver akarsuların ast-baz dengesini bozarak bazı canlı türlerinin ölmelerine neden olmakta, orman ağaçlarında yaprak gelişimini engellemekte, su ve toprağa bulaşıp yaşamı tehdit etmektedirler.

C- OZON TABAKASINDA İNCELME: Kloroflorokarbon içeren plastik köpüklerin (Strofor), spreylerin, aerosollerin ve yangın söndürücülerin yoğun kullanımlarıyla stratosfer tabakasının ozon yoğunluğunda ciddi bir azalmaya yol açmıştır. Ozon delinmesi olarak adlandırılan bu durumun sonucunda maruz kalınan radyasyondan dolayı insanların bağışıklık sisteminin zarar gördüğü, görme bozukluğu ve deri kanseri [vakalarında önemli artışlar olduğu saptanmıştır.

D- DİĞER ETKİLERİ: Kirli hava, insanlarda solunum yolları hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte kükürt dioksit (S02)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerlerden alveoliere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır.


HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER NELERDİR?


1- Yapılarda ısı kaybını engelleyecek önlemler alınmalı, pencere, kapı ve çatıları yalıtımı yapılarak mümkün olduğunca daha az yakıt tüketilmesine çalışılmalıdır. Isınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, doğal gaz kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

2- Sanayi tesisleri yerleşim alanlarından uzak yerlere yapılmalı, sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması mutlak surette sağlanmalıdır.

3- Toplu taşım araçları yaygın hale getirilmelidir. Araçların egzoz emisyon ölçümleri düzenli olarak yapılmalı, yeşil alanlar arttırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder